Door een renovatie gaan (7)

Gerry Velema
folder_openMens
visibility0 share47
27 Sep 2018

De aanleiding voor onze renovatie was de mededeling van de kurk specialist dat onze keukenvloer ter ziele was gegaan. Hij kon hem niet meer lakken en garantie geven voor zijn werk. In de keuken stond het materiaal klaar dat we al in huis hadden: de lakpotten en een stel kleine potjes met dezelfde naam er op. Dat gebeurde zo'n twee jaar geleden. 

We keken naar onze kurkvloer en naar elkaar: de vloer is dood verklaard. We moeten een nieuwe vloer. Maar dat wilden we eerst uitstellen. Het kwam twee jaar terug beslist niet gelegen. En misschien moest er meer gebeuren in huis, dan konden we het beter in één keer aanpakken. Omdat we toch de lak in huis hadden, en er eigenlijk weinig meer mis kon gaan, besloten we zelf de lak er op aan te brengen. 

Allebei op de knieën, allebei een pot lijm. Ik een kleintje en Wim een grote pot. Ik streek moeiteloos de witte 'lak' over de vloer. Wim had duidelijk meer moeite, een stroperige massa moest hij zien te verdelen. We hadden in begin niks in de gaten, maar toen we halverwege waren, merkten we wel verschil. De volgende dag was dat verschil nog duidelijker geworden: Wims kant plakte aan alle kanten en mijn kant lag er droog in. 

Wat was er gebeurd? Zat in mijn potje wel hetzelfde als in Wims potje? Nee! 

We hadden niet goed gelezen, we waren er niet voldoende mee bekend, maar dit was een twee componenten lak en het moest eerst gemengd worden. Iedere liter pot, met een klein potje. Nu ging de hechting helemaal de mist in. Het ene plakte veel te veel en het andere dat snel droog was, liet ook weer gauw los. 

Destijds waren we samen bezig met het boek 'Houd mij vast!' van dr. Sue Johnson. We wilden ons huwelijk een opknapbeurt geven. Samen onder ogen zien waar we nog zorgzamer met elkaar om konden gaan. Waar zouden we verbeteringen kunnen aanbrengen, waar elkaar beter steunen, waar elkaar beter begrijpen, meer liefhebben en elkaar meer waarderen. 

Ik kon geen betere anekdote krijgen om te begrijpen wat hechting betekent, dan deze: man en vrouw samen op de knieën, maar door dat ze ieder hun eigen potje hebben (niet hetzelfde zijn en van elkaar verschillen), doordat ze bovendien zichzelf willen zijn en blijven, komt er van die hechting maar weinig terecht. Ongehechte partners zullen misschien sneller onthechten (elkaar opgeven). Of sneller gaan kijken of er niet iemand anders is met wie ze zich meer of intenser kunnen hechten. Hechting is ontzettend belangrijk voor de ziel van een mens. 

Hechting in het huwelijk vraagt om een souplesse van twee kanten om te geven en te ontvangen. Zoals de mens zich hecht aan de Here God, zo hecht je je ook aan je partner. (1 Kor 6: 12- 20)

Hechting met God is daar ook een onderdeel in. Iemand die alleen wil gaan voor zichzelf en zijn eigen gelijk en zijn eigen behoeften, zal God wel leren kennen misschien,  maar zolang je handen vuisten zijn, of zolang ze gevuld zijn met je belang en begeerten,  sta je niet open om je leven te mengen met dat van de ander. Zelfs als die ander de Here God is, kiest menig mens nog voor zijn eigen weg en eigen gelijk.  

Geven en nemen: die twee lakpotjes moesten gaan zich gaan geven en iets van die ander in zich opnemen. Ze zouden zich mengen en samen, ieder hun eigen component, het anders zijn dan die ander, juist inzetten en gebruiken voor hetzelfde doel. Past als ze flink gemengd zijn, door elkaar geroerd en gehutseld, kunnen ze de kracht krijgen die de lak nodig heeft. Daarom geloof ik zo van harte dat mannen en vrouwen elkaar op iedere plaats kunnen aanvullen en versterken. Ook in de kerk en gemeenten. 

Je mengen met de Here God, daar draait het christelijke leven om! Zijn leven in ons leven en ons leven in Zijn handen. Jezus leven van mijn leven! 

Onlangs kreeg ik kennis van het boek: Met jou en God verbonden! Opnieuw een boek van dr. Sue Johnson. Het is het 'Houd mij vast' boek voor christelijke stellen. Zeven prachtige en leerzame gesprekken voor twee, om na te denken over je huwelijk en wat daar allemaal in gebeurt. 

Misschien dat er wat renovatie achterwege komt, wat achterstallig onderhoud goed gemaakt moet worden. Misschien dat je ontdekt dat de twee componenten lijm nog niet gemengd zijn... Maar het is nooit te laat om te investeren in je huwelijk! Het boek van Sus Johnson beveel ik van harte aan, evenals de prachtige en verfrissende 'Houd mij Vast weekenden' van een aantal goed toegeruste christelijke EFT psychologen. Kijk hiervoor op: http://beterverbonden.nl

Wim en ik klussen ondertussen door! 

Gerry 

Met God en jou verbonden is een uitgave van Kokboekencentrum.nl 
Bekijk ook eens een bemoediging

Opnieuw verbonden
02-06-2017 visibility1729 share35
Een Kerstmoment
25-12-2015 visibility1028 share0
Komma
23-08-2013 visibility1762 share82
Gebroken relaties
22-02-2013 visibility264 share0
foto Onbelemmerd dienstbaar

€ 5,00

Onbelemmerd dienstbaar
Gerry Velema

Nog altijd actueel in de Nederlands kerk: de positie van de vrouw en Gods Woord. Dit is een lees / werkboekje. Bijbelstudie om alleen of samen met anderen te bestuderen. Op grond van welke bijbels fundament kun je als vrouw je gaven dienstbaar en tevens in alle vrijheid in Christus, inzetten. Jezus gaf geen vinger, maar reikte vrouwen zijn hele hand aan!

In de vrijheid staan

03 May 2019

Vrijheid is voor mij één van de belangrijkste gaven van God aan mensen, naast liefde, geloof en hoop! Een gedicht!