Door een renovatie gaan (8)

Gerry Velema
folder_openMens
visibility0 share0
03 Oct 2018

Het wordt hier bij ons in huis echt koud! 

Dat komt door die renovatie. Die kou van buiten komt nu naar binnen. De kilte begint in mijn benen en lijf te trekken. Dat betekent weinig goeds. Dan lijkt niets nog te kunnen warmen, hoeveel kleren je ook aantrekt. Apart is dat. De kou waar we mee om moeten gaan tijdens deze renovatie, is iets anders dan de kou die je moet trotseren als je in de winter even over straat moet. Dan ga je verwarmd de kou in, en je bent na een paar uur ook weer in de luwte of warmte terug. Maar nu begint de tocht in de kou en het blijft koud. 

Het mooie warme najaarsweer heeft plaats gemaakt voor de herfst. De nachten worden kouder. Wat hebben we in de nacht nog voor temperatuur? Zijn het nog 10 graden zijn of 5, of zelfs al een beetje nachtvorst aan de grond? Buitentemperatuur is bijna ook onze binnentemperatuur geworden. 

Er is eigenlijk nog maar één klein plekje waar ik echt even op temperatuur kan komen: dat is in de studio van de Bemoedigingssite. Hier is het stil en rustig. Hier kan een klein elektrisch kacheltje met gemak het warm houden. Als we hier opnamen maken, hoef je zelfs niet bij te verwarmen, want dat doen de lampen zelf wel.

De studio... het mooie plekje waar ik God mag dienen. Nu dient dat zelfde plekje Wim en mij even. Het is zo bijzonder om hier samen te zijn. Hoewel het maar een paar vierkante meter groot is, is het voldoende  voor ons. Momenteel beginnen we hier onze dag, we eten samen en de avonden zijn we hier ook. Onze keuken is inmiddels ook ontruimd, we zullen hier nog zo'n tien dagen zo moeten bivakkeren. En het is zo iets kostbaars om mee te maken samen.   

Die kou en kilte... we zijn er niet geschikt voor. De warmte past veel beter bij de mensen. Dat geldt ook voor kilte in relaties. Er zijn mensen die zo koud van binnen zijn geworden dan ze die kilte uitstralen in hun omgang met anderen. En het duurt lang om de kou te verdrijven uit een mensenhart. Als je hart eenmaal flink in kou van het leven aan temperatuur heeft verloren, of als het zelfs vrieskilte is geworden in je hart, dan kan het echt wel een poosje duren, voor de temperatuur weer op gaat lopen.

Ik geloof dat geen mens zelf bewust kiest voor verkilling of bevriezing, maar het leven kan zulke rake klappen uitdelen, dat bevriezing van emoties soms de enige uitweg lijkt: ik wil niet voelen hoe pijn het me heeft gedaan.

Ooit hoorde ik de uitspraak: God heeft een duizend jaar uitgetrokken (duizendjarige rijk) om mensen te verlossen van hun vrieskou. Om harten te verwarmen en weer op temperatuur te brengen. Die temperatuur die de liefde van God kan dragen en kan uitdragen in relaties met anderen. Duizend jaar herstel en renovatie werk door God de Schepper van hemel en aarde. Wat Hij in zes dagen schiep, zou wel eens een hersteltijd kunnene vragen van wel 1000 jaar. Komt dat om God langzamer is gaan werken? Komt het omdat Hij in kracht heeft ingeboet? Zoals de zon - zeggen ze ooit zal uitdoven, omdat het voortdurend in brandt staat?

Als het 1000 jaar gaat duren, dat grote verwarmen van de verkilde harten, dan zal het zijn omdat God alle tijd voor de mens heeft. Liefhebben begint met tijd hebben en tijd geven aan die ander. God heeft alle tijd van de wereld voor je. Hij wil al je verhalen weten, je mag Hem alles vertellen, Hij zal nooit zeggen: kort je bidden nou toch eens  in, Ik heb nog meer te doen.

Liefde is de betrokken inspanning die aandacht geeft en tijd vraagt.

Wat ben ik blij dat God de hersteller is van mensenlevens en dat Hij daarvoor zoveel tijd wil nemen. Met zijn kostbare kinderen, de gelovigen van vandaag, is God reeds begonnen met zijn renovatie van ons leven. Wij hoeven niet te wachten tot dat 1000 jarig rijk, we mogen nu al onze kilheid en elke vorm van kou laten verdrijven door de eeuwige liefde waarmee God ons liefheeft. Hij neemt tijd voor jou, jij ook voor Hem? 


Bekijk ook eens een bemoediging

Wat zegt jouw spiegelbeeld?
18-06-2018 visibility900 share42
Angst voor God
04-07-2014 visibility1718 share0
Als alles mislukt
30-11-2012 visibility212 share1
Een jaar bemoedigingssite
04-02-2011 visibility236 share2
foto Verbonden

€ 9,99

Verbonden
Gerry Velema

Verbonden is het vierde boekje in de serie 'Een bemoediging voor jou!' Het boekje staat vol persoonlijke en eerlijke levenslessen over liefde, vriendschap en relaties. Een boekje, als hartsrelaties je aan het hart gaan!

Help jij mee bemoedigen?

14 Nov 2019

We hebben een gezegend jaar achter de rug en maken ons op voor het komende jaar. Help jij ons mee, door gebed, of als donateur of met wat extra financiële steun nodig voor onze "nabijweekenden".