De wanhoop ten voeten uit! (15)

Gerry Velema
folder_openSamenleving
visibility0 share71
29 May 2016

Terwijl de kinderen kwamen kleuren zag ik ineens een oude vrouw tussen de kinderen zitten. Ze had een meisje tegen zich aan geklemd. Ik verwonderde me over haar lenigheid, zo zou ik nog geen minuut kunnen zitten, en zij zat er met gemak een half uur. We hadden een paar keer oogcontact. Ik gebaarde dat ik graag een foto van haar wilde maken, er kwam een knikje terug.

Toen we later alles opborgen kwam de naar ons toe. We stelden de gebruikelijke vragen: of dit haar kindje was, had ze nog meer kinderen? Het werd duidelijk dat dit een baby van haar baby was. Zij was dus de oma. Ja, er waren meer kinderen, vijf, allemaal dood. Bijna achteloos maakte ze het gebaar, dat we direct begrepen: vermoord! Ze gebaarde wanhopig naar het kleine kind dat tussen ons in stond, alsof ze het echt niet meer wist hoe ze verder moest met dit meisje. Geen vader meer, geen moeder meer... Ja, zij moest voor dat meisje zorgen, maar ze was helemaal alleen. 

Machteloos hoorden we haar verhaal aan. Ik wist niet veel meer te doen, dan mijn armen om haar heen te slaan. Wat had ik met deze oude dame te doen. Ik zag dat ze rondliep in haar nachtjapon, een jasje met een embleem van een voetbalclub er op en daarover heen een grote bruine doek. Mijn oma's ogen meende ik in haar te zien... Oud, heel oud. 

Later zag ik een Afgaanse hulpverlener bij haar op de stoep zitten. Ze huilde en veegde haar tranen uit de ogen. We hadden het goed gevoeld, ze was zo wanhopig. Ik had haar ook nog niet eerder hier gezien. Was ze net aangekomen? Was ze al geregistreerd of een van die vele vluchtelingen die voor het kamp in hun eigen lappen en dekens onderkomens de nacht doorbrengen?

Dit is mijn laatste dag. Onze vriend Fereidoun, een jonge behulpzame Afgaan (20) die je bijna overal op de foto's tegenkomt, kwam er bij zitten om voor ons wat dingen te vertalen. Maar het verhaal van de oude vrouw greep hem zo aan, dat hij zelf volschoot en begon te huilen. De oude vrouw legde troostend haar hand op die sterke schouder van Fereidoun. Ze vertelde zijn verhaal... Immers, dat kleine meisje haar vader was vermoord, maar 17 jaar terug was Fereidouns vader ook door de Taliban vermoord en moest hij ook met zijn moeder en familie vluchten. Ik heb zijn verhaal beschreven voor Stichting bootvluchteling. 

Bij al die tranen was het voor ons ook even zo voelbaar. Onze tranen mengden zich met die van hen. We herkenden onze medemensen, in deze oude vrouw, in Fereidoun, in dat kleine meisje dat nog een heel leven voor zich heeft.

Mensen zoals jij en ik! Mensen die liefde hebben en liefde willen doorgeven. Warme harten. Dit was het moment dat wij als helpers ook tot diep in onze ziel de wanhoop voelden van deze mensen, mensen, zoals jij en ik. Echt waar, er is niet zoveel verschil. De kinderen waar we mee gespeeld hebben, zijn kinderen. Vandaag ontdekten een paar oudere meisjes dat ik een mama was. Dat leverde me meteen een paar knuffels op.

Op mijn beurt zag in in die oma van dat kleine meisje, een oma zoals ik oma wil zijn. Je gaat vol uit voor je kleinkind. Maar in deze getto, in deze put van menselijke ellende, is het verschrikkelijk moeilijk te doen wat je wilt doen. Hoe moet het toch verder met oma en haar kleindochter? Ik zou het zelf maar zijn met één van mijn 6 lieve kleindochters? Dat is toch verschrikkelijk! 

Voor ik weg ging, toen oma even in haar eentje op het stoepje zat, heb ik gedaan wat ik graag wilde doen. Nog een keer keek ze met die oude ogen aan... Ik deed wat mijn oma deed, als we jarig waren geweest of met ons rapport bij haar kwamen. Niks zeggen, alleen voelen... 

Gerry 


Bekijk ook eens een bemoediging

Vriendschap voor het leven (serie Verbonden)
01-02-2017 visibility946 share14
Vriendschap met Jezus
23-12-2016 visibility1025 share198
Joke Weerheim, Chili
09-12-2016 visibility1463 share88
De eunuch
20-07-2012 visibility1055 share17
foto Verbonden

€ 9,99

Verbonden
Gerry Velema

Verbonden is het vierde boekje in de serie 'Een bemoediging voor jou!' Het boekje staat vol persoonlijke en eerlijke levenslessen over liefde, vriendschap en relaties. Een boekje, als hartsrelaties je aan het hart gaan!

Help jij mee bemoedigen?

14 Nov 2019

Help jij mee bemoedigen? We zoeken bidders, donateurs, maar ook mensen die eenmalig ons werk zegenen met een gift.