Ga voor nuance

Gerry Velema
folder_openGeloof
visibility0 share0
17 Mar 2016

Ga voor nuance, nu juist nuance het veld moet ruimen. 

Overal om je heen zie je een verharding optreden: je bent of links, of rechts. Ben je voor dit, dan ben je automatisch tegen dat. Ben je voor Israël, dan ben je zeker tegen de Palestijnen of andersom. Ben je voor grensbewaking in Europa, dan ben je vast een Wildersfan. Ben je het eens met Gertjan Segers, dan ben je het vast oneens met de VVD.

Zo uitgesproken als de samenleving het vandaag de dag van ons eist, zo uitgesproken ben ik helemaal niet. Een voorbeeld: het komende referendum over de aansluiting van Oekraïne. Ik deed deze dagen een onderzoekje naar mijn standpunt en kwam er achter dat ik gematigd negatief stond in dit Oekraïne referendum. Maar wat moet ik hiermee in het stemhokje. Of moet ik helemaal maar niet gaan stemmen, omdat ik niet echt tegen en ook niet echt voor kan zijn? Waarom zouden we niet een neutraal land tussen Europa en Rusland wensen. Een land dat voor de eigen uitdaging staat om met beiden buren een goede relatie op te bouwen. Dat is hun belang en daar moet Oekraïne zelf voor gaan. Waarom zouden we olie op het vuur gooien, door te doen alsof alle oud Sowjetlanden wel in Europa welkom zijn. Waarom? Ik zeg hiermee niet dat we niet kunnen samenwerken, dat we niet hun democratische processen kunnen toejuichen, dat we geen handelsverdragen met ze kunnen sluiten. Dat kan allemaal nog, ook al ben je slechts buren van elkaar en geen familie. Maar ik wil wel rekening houden met de gevoelens van Rusland, een grootmacht die ik liever niet wil krenken. Ik kan me voorstellen dat Poetin zich gekrenkt voelt door het huidige 'kom maar bij ons' beleid van Europa. 

Nuance, het recht van vrijdenken! Niet wat de meute zegt, niet wat de media me voorkauwt, maar wat ik zelf bedenk, zelf me afvraag, wat in mijn eigen overwegingen boven komt drijven. Nuance, dat ontstaat als ik me moeite getroost om over iets langer door te piekeren en me er in te verdiepen of nuance dat gevonden wordt in je relatie met God. Nuance komt je niet aanwaaien, zoals die botte standpunten vaak wel doen, nuance is daarom goud waard!

Als ik denk aan de vluchtelingen, dan zie ik me enerzijds diep bewogen zijn. Ik wil mijn handen laten wapperen voor al die kansloze vluchtelingen, die stroom van ontheemden. Ze maken drama op drama mee, op weg naar een beter leven. Wat wordt het hen moeilijk gemaakt, vanwege onze behoefte aan regelgeving (!!) En nu gaan ook nog onze Europese grenzen voor hen dicht. Drama's voor deze mensen. 

Anderzijds, hoewel ik dit zie, ben ik toch voor sluiting van onze grenzen. Daar heb je het weer... Kan dit nu, deze tegenstelling? Ik ben dankbaar dat er eindelijk iets gedaan wordt tegen deze massale vlucht naar West- Europa. Ik kom tot dit denken, omdat ik er diep van overtuigd ben dat zodra, de voor de oorlog en voor IS gevluchte mensen in veiliger oorden komen, zonder bommen en granaten, het motief om door te reizen, eigenlijk wegvalt. Bij het doortrekken naar Europa gaat het niet langer om hun veiligheid, maar om iets anders. Soms denk ik: wie stuurt deze mensen toch aan? Ze zijn immers dichter, veel dichterbij huis allang in veiligheid gekomen. Ze zullen in een land als Turkije zoveel beter zich kunnen aanpassen in de cultuur en in hun religie. Overigens, heb jij je wel eens afgevraagd naar welk land jij zou vluchten als hier in Europa de oorlog zou uitbreken? Door welke motieven zou jij je laten leiden?  

Nee, er is iets bijzonders met deze mensenstroom aan de hand. Het is een ontwrichtende kracht die hen opjut en verleid om verder te trekken. Een kracht die uit is op nog meer chaos dan alleen in Syrië of Turkije. De mensen kunnen het nog zo goed bedoelen, ze zijn speelbal van iets dat boven hen uitstijgt. Dit zijn schapen zonder Herder. Een speelbal in de hand van de Verslinder die er op uit is om ook Europa en de rest van de wereld mee te zuigen in deze ontwrichting. Daar zien we de eerste voortekenen van. Broze lijntjes die ons een beeld schetsen van een oncomfortabele boodschap: Wir schaffen es nicht. Links wil hier niet van weten noch van horen, rechts schreeuwt zo bot dat goedwillende burgers zich daar ook niet in kunnen vinden. En de stroom vluchtelingen stroomt voort... Waar loopt dit op uit? 

Moet je als christen vluchtelingen helpen? Ja, zoveel als we kunnen! Altijd helpen, altijd je hart voor op laten gaan. Help ze vooral terug naar huis! In alle eerlijkheid en openheid en met de beste bedoelingen, leg ze uit hoe kansloos de eerste jaren van hun bestaan hier in dit land zal zijn. Ze zijn voorgelogen met de mooiste onware praatjes over Europa, over Nederland. Heb diep medelijden met deze mensen. 

Gastvrijheid is vrijwillig en kent altijd een maat. Anders is er geen sprake meer van gastvrijheid, maar van huisvredebreuk. Ik zie dat laatste - laat het dan uit pure wanhoop gebeuren - vandaag de dag plaatsvinden. Als een lokale overheid een grens sluit en een massa mensen, gezamenlijk een hek omverduwt en door de barrière trekt. Maar waar we wel beslissen ruimte te maken voor deze nieuwkomers in ons land, bereken dan ook de kansen en de kosten, voor deze tijden en ook voor de toekomende tijden. Dat zijn we onze kinderen verplicht. Want welk trouwfeest wordt gepland zonder een nette berekening vooraf: hoeveel gasten kunnen er komen en hoeveel kunnen we financieel herbergen op ons feest!

Nuance, God heeft twee dingen gezegd die sterk met elkaar in tegenspraak zijn, tenzij je de nuance er tussen gaat verstaan. Jezus’ woord aan mij: Gerry, neem het zwaard niet op en Gods Woord aan de overheid: Overheid, jij draagt het zwaard niet tevergeefs! Alleen het gevoel voor nuance kan beide woorden van God, tot leven en tot hun recht laten komen. 

Gerry 

 

Bekijk ook eens een bemoediging

Wat zegt jouw spiegelbeeld?
18-06-2018 visibility900 share42
Derde kruiswoord
25-03-2016 visibility1874 share94
Priesters
23-10-2015 visibility1219 share0
Doopkerk
25-06-2010 visibility34 share0
foto Verbonden

€ 9,99

Verbonden
Gerry Velema

Verbonden is het vierde boekje in de serie 'Een bemoediging voor jou!' Het boekje staat vol persoonlijke en eerlijke levenslessen over liefde, vriendschap en relaties. Een boekje, als hartsrelaties je aan het hart gaan!

Help jij mee bemoedigen?

14 Nov 2019

We hebben een gezegend jaar achter de rug en maken ons op voor het komende jaar. Help jij ons mee, door gebed, of als donateur of met wat extra financiële steun nodig voor onze "nabijweekenden".