Door een renovatie gaan (4)

Gerry Velema
folder_openMens
visibility0 share33
06 Sep 2018

31 augustus 2018 

Als de afbraak-periode erger wordt, dan je van te voren had gedacht. 

O ja, het is veel erger dan ik van te voren had gedacht. We werden op dinsdagmorgen vroeg gebeld dat de bouwmannen al naar ons onderweg waren. Ze konden een weekje eerder beginnen. Maar goed dat wij alles op tijd hadden leeggehaald en ook een paar dagen eerder terug waren gekomen van een vijf daagse mini-vakantie. 

Twee aardige mannen hebben in anderhalve dag die hele woonkamer gestript. Hoe konden ze zo goed slopen waar wij 23  jaar geleden in gewoond en geleefd hebben. Elke keer als er weer wand verdween, moest ik tegen mezelf zeggen: dit moet nu even! Het doet pijn, maar je wist dat het zo zou gaan... Hoe kunnen ze het anders goed isoleren, al die oude en tekortschietende isolatie moet eerst weggehaald worden. 

Als ik tegen bekenden zucht dat het wel heel rigoureus te keer bij ons, hoor ik steevast de opmerking dat het straks vast mooi gaat worden. Dat ik daar maar aan moet denken. Ja, dat weet ik ook wel! Maar ondertussen... Ondertussen moet ik mijn weg vinden en zien te overleven in deze puinzooi. Mijn kamer... mijn werkplek, straks het laatste domeintje, onze woonkeuken... Alles gaat er eerst aan, voor de fase van verbetering kan intreden. 

Door een renovatie gaan. Steeds opnieuw valt de symboliek me zo duidelijk op met de nodige renovaties aan onze zielen. Oh, wat kun je je gesloopt voelen. Zeker degene die door een therapie moeten gaan om gerenoveerd te worden. Je gedrag veranderen, vertrouwde patronen doorbreken, zelfs geestelijke groei, het vraagt iets aan je. Het komt niet vanzelf. Dromen worden plannen en plannen daden en dan begint eerst de sloop van alles wat afleid en er niet toe doet!
Wat zou je graag deze fase overslaan. Dat als bij toverslag al je zwakheden versterkt waren, al die typische trekjes verdwenen, al die onzekerheden en valkuilen in je karakter veranderd in blijmoedige zonnestralen. Gisteren nog onzeker, vandaag straal je uit dat je de wereld aankunt. Kan het even snel gaan, Heer? Ik houd niet zo van in de troep leven... En als een Gods getuige moeten de mensen toch kunnen zien aan me: zo zo... die zit goed in haar vel. 

Het is zoiets als levenslessen leren door met je bijbel onder je kussen te slapen! Helaas, zo werkt het zo niet op aarde, en ook niet in de hemel. 

Vanaf de schepping wordt de mens uiterst serieus genomen. Iedere stap moet je bewust zetten. Veranderen gaat gebeuren op grond van je keuzen. Je afhankelijk weten van God is een levenskeuze, het is niet een afschuiven van verantwoordelijkheid aan God voor jouw leven. God vraagt steeds opnieuw: werk je vandaag mee aan de uitwerking van onze droom om jouw leven te herstellen, of geef je vandaag niet thuis en krijg Ik straks de schuld dat er vandaag niets gebeurd of juist van alles gebeurd wat niet past in ons bouwplan?

Veranderen - God verandert mensen - komt door een proces van andere dingen kiezen en willen dan gisteren. Ja, er zal bij dit veranderen ook gesloopt worden. Het zal oog in oog laten staan met de verborgen redenen van je eerdere keuzen. Je moet door krijgen waarom je op een bepaalde manier bent gaan reageren in je leven. Je moet jouw eigen tekortschietende isolatie weg laten halen, je falende zelfverdediging, om er betere isolatie in Christus voor terug te krijgen.  

Pas als je weet wat uit je leven verwijderd moet worden, kun je ook gaan nadenken over wat er voor in de plaats kan komen! Sloop brengt ruimte voor iets anders! Iets beters!  

Ik zit er nu midden in. Twee weken lang stofhappen. Het fundament van ons voorhuis is zichtbaar. De grond onder het huis is nu de bodem. Wij zitten letterlijk aan de grond. Vanaf volgende week gaat deze fase over in de fase van opbouw. Dat is de hoop, lieve mensen, die kracht geeft voor vandaag en een blijde hoop voor de toekomst!

Ik bid dat de Heer juist deze tijd gebruikt om mij te vertellen wat Hij slopen wil uit mijn hart en leven. Wat is in mijn leven isolatie die tekortschiet? Hoe krijg ik het van binnen warmer en huiselijker, voor mijn Heer, voor mijn geliefden en ook voor mijzelf. Ik vertrouw (ik kies) mijn leven toe aan God die in dit alles, de bouwkundige en de bouwvakker zal zijn! 

Liefs Gerry 

Bekijk ook eens een bemoediging

358 Ezels zoeken of omrommelen
15-03-2019 visibility856 share45
Als je voet dreigt weg te glijden
12-01-2018 visibility1526 share109
Vriendschap voor het leven (serie Verbonden)
01-02-2017 visibility929 share14
Serie Henri Nouwen, HN 6
01-07-2011 visibility351 share0
foto Sander is bang

€ 5,00

Sander is bang
Gerry Velema

Sander is bang voor de dood. Zijn buurman is dood gegaan. Nu vraagt Sander zich af waar zijn buurman is gebleven? Is hij een sterretje geworden, of een vlinder of engel? Mensen zeggen zoveel. De buurman zei dat hij naar het vaderhuis ging? Zou dat waar zijn? Sander weet niet wat hij zal geloven? Wie heeft er nu gelijk?

Tijd van rust en herstel

12 Apr 2019

Het herstel zet goed door! God alle dank hiervoor.