Martha of Maria

Gerry Velema
folder_openMens
visibility0 share58
09 Jun 2017

Het kwartaal Magazine Groei neemt in elk nummer een column van Gerry Velema op. Dit unieke magazine staat vol met eerlijke, verdiepende en opbouwende geloofsartikelen. 

Van harte aanbevolen! Groei magazine

Groei 3

Help, wie ben ik?

Wie van de twee: Martha of Maria? Ja, die Maria heeft het beste deel uitgekozen. Die zit natuurlijk al lekker in aanbidding aan de voeten van Jezus en Martha staat in de keuken soep klaar te maken. Want Jezus en de discipelen moeten toch zo iets te eten hebben.

Maria maakt aantekeningen als Jezus spreekt. Zo wil ze die mooie woorden van Jezus zich nog beter eigen maken, maar Martha hangt de was aan de lijn. Want ze zag het meteen: de kleren van Jezus en vooral van Petrus moesten nodig gewassen worden.

Ik chargeer een beetje: Misschien zit Maria op zondag in onze reformatorische kerken, rustig, stil, oplettend en nadenkend en kom je Martha met al haar dadendrang vaker tegen in de Evangelische diensten. Het zou zomaar kunnen, zeker als je er op let dat het niet die stille-aan-Jezus-voeten-zittende Maria is geweest, maar juist Martha die een poosje later Jezus tegemoet rent als hun broer Lazarus is gestorven: ‘Heer, als U hier iets eerder was geweest was mijn broer niet gestorven. Want U had hem genezen.' Ik kan me zo voorstellen dat ze er vol vuur aanvoegt: 'U kunt het zelfs nu nog doen, vandaag doen, ja, op dit moment!’

Martha’s bevlogenheid en dadendrang ten voeten uit. Martha dient de Heer door te doen. Maria dient de Heer door te luisteren.

En ik? Wie ben ik? Wat moet ik met het verhaal van Martha en Maria? Ik heb genoeg preken gehoord die het voorbeeld van deze twee zussen gebruikten om die Martha een toontje lager te laten zingen. Ho ho, tuut tuut… Een beetje minder drukte mag ook wel.

Er werd me voorgehouden dat die stille en ingetogen Maria een betere vrouwenrol was (in Jezus ogen notabene!!) dan die activistische Martha. Dat hielden ze/ we vrouwen graag voor. Het werd ook mij voorgehouden, terwijl ik als ik eerlijk ben, me veel meer een Martha voel, dan Maria. Meer een doener dan een bidder, meer een prater dan een luisteraar, meer een schrijver dan een lezer. Zit ik dan helemaal fout in elkaar dan? Kan Jezus niets met die Martha mentaliteit? Dat kan de conclusie toch niet zijn? 

Soms denk ik dat ik getrouwd bent met een Maria-type, maar dan in een mannengedaante. Bestaat dat ook? Kunnen ook mannen een Martha of Maria zijn? Ik bedoel, dat de boodschap niet alleen voor vrouwen is omdat het toevallig over vrouwen gaat, zoals ook wij vrouwen ook leren van mannen als Petrus, Johannes, David of een Jesaja.

Mijn Maria-man is iemand die al die drukte en dadendrang van me met een glimlach en soms met een zucht aan zich voorbij ziet trekken. Ik moet het nu weten, dus meteen hem opzoeken. Ziet hij me ook als een Martha? 

Hij glimlacht, zijn antwoord is zoals vaak diep en wijs. ‘Ach, het gaat Jezus er niet om wie meer of minder waard is, denk ik. Jezus lijkt Martha te vragen om haar zuster Maria gewoon Maria te laten zijn en niet te verwachten dat Maria de missie van Martha dan maar meteen omarmd en mee komt helpen. Maak van Maria geen Martha, lijkt Jezus te zeggen. Dus: Accepteer het verschil.’

Wauw, ja… Wat mooi gezegd. Dat kan hij zo goed, die lieve man van me. Maar meteen vlamt een oude onzekerheid op, over mijn Martha zijn. Dus vraag ik hem: ‘En bedoelt Jezus misschien ook dat Maria Martha moet aanvaarden? Gewoon zoals ze is en hoe zij haar God wil dienen?’ Hij knikt. Ik ben tevreden, en heb 'woorden' voor mijn column!

Nu, aan het werk er mee, 'Martha'!


Gerry (tekst is enigzinds bewerkt voor deze publicatie op onze website)

Bekijk ook eens een bemoediging

Ja en Nee
06-03-2015 visibility2464 share69
Als je leven door elkaar schudt...
01-08-2014 visibility3588 share212
Naar huis!
27-06-2014 visibility1396 share3
Knielen naast Jezus
22-04-2011 visibility301 share0
foto Kaartenset Mix

€ 2,00

Kaartenset Mix
Kaartenset

Kaartenset Mix

In de hemel brandt nog licht

12 Oct 2018

Ik had drie grote redenen om Nee te zeggen, maar ik zei: Ja! Een persoonlijk voorbeeld dat me deze maanden is overkomen.