Ja zeggen!

Gerry Velema
folder_openSamenleving
visibility0 share0
06 Dec 2019

Ja zeggen! 

Tegen een plan dat op je pad komt en waarvan je niet weet hoe dat zal uitpakken in je leven. Het gebeurde Wim en mij een poosje geleden. Het is maar een klein voorbeeld, maar toch. De impact is zo merkbaar en ook zo van God. 

Via via kregen we de vraag of we iets konden doen voor studenten Theologie die vanuit het buitenland in Groningen aan de Universiteit een jaar kwamen studeren om hun master te halen. Nu wonen we best riant, de slaapkamers boven zijn helemaal ingericht voor de kleinkinderen en hun ouders. Daar wordt natuurlijk over het jaar genomen, maar af en toe gebruikt van gemaakt, maar toch... Met vaste regelmaat zijn er weer kinderen over de vloer. Ik ben blij dat ik ze kan herbergen hier. Maar om dan nu twee vreemde mannen voor twee maand in ons huis op te nemen?

Het daagde me uit, het borrelde aan ideetjes en plannetjes en vooral oplossingen.  

Als we nu eens die twee slaapkamers boven... 

Als we die dubbele boxspring nu eens uit elkaar halen... 

Als we alles wat anders gaan indelen en inrichten... 

Als de kinderen en hun bedden nu eens... 

We hebben het geweten. Na een weekje herfstvakantiedrukte begonnen Wim en ik met onze interne verhuizing, met als doel dat we twee kamers klaar maakten voor het ontvangst van deze twee 'Elia's', die voor twee maand bij ons zouden komen wonen. 

Nee zeggen is wel het meest makkelijkst. Dat is zeker waar. Er kunnen hele goede redenen zijn om 'Nee!' te zeggen, maar deze keer ontdekte ik wat er gebeurde als ik 'Ja!' zei. Wim en ik zeiden beiden 'Ja!'

Toen de vraag bij ons kwam, leek het toch alsof er iets anders meesprak dan alleen wat ik in goed Nederlands had verstaan. Er was iets meer bezig. Meer dan wat met verstand te doorzien was.

Noem het een soort aanvoelen of vermoeden dat God zelf er iets mee te maken had. Natuurlijk zijn die twee Afrikaanse kinderen van Hem, en vallen ze onder Gods zorg. Maar wie goed doet, God ontmoet! God wilde ons misschien er iets mee aanreiken of leren. 

Omdat Wim en ik vrij snel elkaar vonden in een gezamenlijk 'Ja, dat willen we wel!' werd ik overtuigd: dit is goed om te doen. We gaan iets bijzonders meemaken! Laat het maar gebeuren! En wat zal het zijn? Hoe zal het gaan? Twee maanden gasten over de vloer? Twee Afrikaanse broeders. Alles in het engels, en mijn gehoor, red ik dat allemaal wel. Een wonderlijke vrede was mijn deel! Ik geloof dat mijn 'Ja!' me betrok bij iets dat God organiseerde.

We hebben zoveel vrienden van ons uitgezwaaid richting de zending en bijbelscholen... maar nu kwam er een heuse (DTS) Discipelschap Training School mijn eigen huis binnen. Dit zou iets gaan doen met Wim en mij. 

We wonen nu één maand samen. Ik heb me al vaak verbaasd over wat er allemaal gebeurd en ook hoe het gaat. Wat een bijzondere ervaring is dit aan het worden. Ten eerste hoe we als 4 volwassen mensen, vanuit diverse culturele achtergronden, en met ook nog eens even verschillende karakters, elkaar vinden in ons geloof in God.

Ja, het blijkt veel sterker te zijn wat ons samenbindt, dan alles wat ons verschilt van elkaar. Ik proef hoe liefde tot God, tot Jezus onze Heiland, ons zo sterk verbindt. 

In de Bijbel staat: zonder het te weten hebben zij engelen geherbergd. Ik weet best wel dat onze Afrikaanse broers mannen van vlees en bloed zijn, maar toch moet ik vaak aan dit woord denken, als ik merk hoeveel zegen er rust in ons huis. Hoe God de gesprekken leidt, hoe we genieten van samen een lied in het engels kunnen zingen. Er is kracht, wonderbare kracht! Dat merk je ook op in je ziel en geest. En onze broeders ook.

In de Psalmen staat: hoe liefelijk is het als broeders te samen wonen. Ook dat woord zie ik merkbaar in ons midden. We zingen samen, we bidden samen, we strijden samen ook voor het thuisfront, de gezinnen in Zimbabwe en in Congo/Ruanda. We lezen samen de bijbel, en bespreken ook vaak wat ze tegen komen aan diversiteit van geloofsinvloeden op de universiteit. 

We zitten midden in een een heel leerbare leefomgeving, juist omdat het allemaal een beetje anders is dan anders. We weten nu al dat het geen twee maand zal worden, we tekenen nog maar wat bij. 

Ja zeggen! Het kan, lieve mensen, toch soms zo de moeite waard zijn om Ja! te zeggen. Leer niet alleen 'nee-zeggen' tegen wat je niet moet doen, maar leer met Maria ook om 'Ja' te zeggen. Heer, Mij geschiede naar Uw woord. 

Bekijk ook eens een bemoediging

In de hemel brandt nog licht!
11-01-2019 visibility1013 share70
Levende letters maken verschil!
25-09-2015 visibility1046 share0
De laatste druppel
20-03-2015 visibility1695 share3
Goede Vrijdag
08-04-2011 visibility729 share0
foto Verbonden

€ 9,99

Verbonden
Gerry Velema

Verbonden is het vierde boekje in de serie 'Een bemoediging voor jou!' Het boekje staat vol persoonlijke en eerlijke levenslessen over liefde, vriendschap en relaties. Een boekje, als hartsrelaties je aan het hart gaan!

We bestaan bijna 10 jaar...

10 Jan 2020

Nog een paar weekjes, dan bestaat de Bemoedigingssite 10 jaar! Dat is reden...